Kategorier
Golden Retriever Träning Valpar

Valpkurs

Nu har Akira börjat på valpkurs. Det är en blandning mellan teori, samtal och praktiska övningar. Vi har under de första gångerna på valpkursen tränat på att gå fint i koppel, hundmöten och inkallning. Akira kan fokusera och håller bra kontakt med mig när vi tränar, det är härligt. Det gör mig verkligt glad.
I de pass då vi sitter i teorisalen kan hon koppla av och faktiskt till och med sova på sin filt. En fin egenskap att se redan nu i valpstadiet.

Det är så klart också mycket nytt som gör att hon är nyfiken, sprallig och glad. När vi anländer på parkeringen och de andra hundarna lyfts ur bilarna blir hon spattig och vill ovillkorligen fram och hälsa. Det får hon inte, jag vill inte att hon ska bygga förväntan och ladda för att träffa de andra hundarna. Vi är där för att bygga vår relation och träna bland andra, som då blir en störning som vi i stora delar kan kontrollera. Det är perfekt och egentligen själva målet för mig med att delta på valpkurs. Att se andra människor och hundar intill oss men de har ”inget” att göra med det vi tränar. Att det är Akira och jag som är teamet.

Akira är en underbar, positiv valp som är lätt att belöna med rösten, beröring och godis. Det känns bra för framtiden, det enda lilla orosmolnet som jag kan se nu är att hon kan ”gnissla” när hon är i träningshallen och vill göra mer, men jag står stilla och kanske lyssnar på instruktioner eller så. Gnisselljuda är ett beteende som jag verkligen inte vill ha mer av. Min taktik kommer att vara att försöka förebygga genom att stryka henne mjukt över pälsen, sitta ner intill henne och vara lugn och stilla. Om hon ändå hinner ljuda någon gång kommer jag inte att låtsas höra, att ignorera beteendet totalt.