Kategorier
Jaktträning Träning

Träning på myr

Träning

Igår var jag och Tacy, tillsammans med en träningskompis och tränade linjer på en myr i närheten. Det blev en riktigt bra och omväxlande träning, det är roligt att se när hundarna utvecklas och lyckas när vi lägger till lagom med svårigheter.

Träningsupplägg
Vi hade lagt upp träningen så att det fanns två olika linjer utlagda, som hundarna visste om och som vi kunde välja bland. När markeringen föll så fanns valet att låta hunden gå direkt, eller istället på någon av linjerna. Då blev markeringen en ”minnesmarkering” istället. Syftet med träningen var att träna linjer, samt att träna hundarna att gå på förarens tecken, trots den nyligen kastade dummien.

Vad behövs?
– 4 ljusa dummies, gärna dummies som kan stå/ ekipage
– 2 dummies för markeringskast/ekipage

Förberedelse
Steg 1
Tänk formen av en triangel. Du och det andra ekipaget står i två olika hörn, där det tredje hörnet blir ett målområde. I det målområdet går någon av er in och lägger fyra dummies. Hundarna ska se att det händer något där.
Nu är ett målområde skapat dit du sedan när övningen börjar kan skicka din hund på linje.

Steg 2
Du och din hund står i ett hörn, bakåt i riktning FRÅN det andra ekipaget lägger du nu ut en ny linje. Du kan välja att gå ut själv eller ta med din hund och där ställa ut två dummies. Ställ dem på samma linje men olika långt ut från hörnet.

Steg 3
Stå i hörnet, det är övningens utgångsposition. Nu har du den andra föraren framför dig. En linje bakom dig och ett målområde snett åtsidan.

Steg 4
Nu kan övningen börja. En av er kastar en markering. Hunden får tid på sig att notera nedslaget. Nu finns flera val, antingen kan hunden få gå direkt på markeringen för att sedan ta en av linjerna och slutligen det andra linjealternativet. Eller så väljer du att tydligt vända upp bakåt, ta den linjen först, sedan markeringen och slutligen linjen åt sidan. I vilken ordning du väljer avgör du själv. Varje hund får hämta tre dummies innan nästa ekipage får göra samma sak.