Tacy

En kvickare hund får man leta efter, hon är kvick i tanken och kvick i benen. En rolig hund att träna med. Fokuserad och följsam, som glänser när hon veta att hon gör rätt. Vi har genom åren byggt upp en bra och trygg relation. Vi vet hur hon är, hon vet hur vi är och brukar göra, så till den milda grad att vi ibland tror att hon kan läsa våra tankar.

Tacy älskar att arbeta, glad och med på allt. Hon är alert i ett nafs och allt intresserar henne. Vi har fortfarande inte hittat något som hon inte tycker är roligt men då baserar vi all träning och alla övningar på positiv belöning och förstärker det som blir rätt och det beteende vi vill se mer av. Hon växlar snabbt mellan att vara avslappnad till att gå för fullt.

Eftersom hon är van att följa med oss i olika miljöer, är det lätt att låta henne följa. Om vi däremot ska åka iväg till en plats som inte är passande för en hund, exempelvis för varmt eller stojigt, och vi bedömer att hon har det bättre hemma så innebär inte det heller några problem.

1-a prov jaktprov

FB-R och BPH

Tacy är både funktionsbeskriven och har gjort BPH. Mer om funktionsbeskrivning hittar du här.

På funktionsbeskrivningen fick Tacy 5 på fart och intresse och 1 på rädsla. En funktionsbeskrivning är inget betyg utan en beskrivning av hundens egenskaper. Egenskaperna belyses i elva olika moment såsom apporteringslust, uthållighet, problemlösning, vilthantering m.fl. 

Tacy har också gjort BPH, en test där man kan se mer av hundens specifika egenskaper. Du kan läsa mer om BPH här.

SKK avelsdata.se kan du ta del av hela protokollet för Tacys FB-R och även för Tacys BPH.

Viltspår Champion

2019 blev Tacy viltspårchampion, efter att ha tagit anlagsklass och tre öppenklass spår på raken. När vi ställde upp på ordinarie viltspår i Hjuken, Västerbotten fick hon dessutom pris som Dagens bästa nos. Riktigt roligt!

Jaktprov – B prov

Sammanfattande kritik:
Viltfinnarens Tillgivna Tacy SE37120/2015

Sundsvall 2018-09-02, pris: 1 nkl
En välbalanserad tik som ger ett mycket trevligt intryck. Bra arbetslust. Fin samarbetsvilja, spontan apportering.

Working test

Working test är en tävling där hunden får uppgifter på olika stationer.

På varje station kan du maximalt få 20 poäng, men det blir poängavdrag om hunden eller föraren missar något i uppgiften.

På ett WT går du mellan olika stationer och testar olika färdigheter hos hunden. Det kan vara dolda kastare eller dolda nedslag. Klurigheter där hunden ska simma och gå upp på land, hämta och sedan simma tillbaka med dummien. Upplägg och utmaningarna varierar beroende på terrängen och på tävlingsklass. Vilket är roligt eftersom ingen tävling är den andra lik. Samtidigt som ni utför er uppgift i er rutan, pågår det aktiviteter i andra rutor en bit bort. På ett WT bedöms hunden endast vid en station i taget och inte i transporterna mellan dem.

När du ställer upp på ett WT måste du vara klar över att hunden klarar skott, att den är skottfast och inte går upp i stress. Eftersom det pågår aktiviteter i alla fem rutorna samtidigt. Resultaten registreras inte i Svenska Kennelklubbens (SKK) register till skillnad från retrieverns A- och B-prov. 

Tacy har klarat nybörjarklass och hittills startat på ett Öppenklass WT. Vi planerar fler prov framöver.