Jaktträning

Det finns bra böcker för dig som är ny på jaktträning för retriever. En av de bästa är ”Retrieverträning på mitt sätt” med Lena Bratsberg-Karlsson, den går igenom grunderna på ett bra sätt samt hur du kan avancera i träningen. Att läsa på och börja träna lite olika delar själv är bästa starten men att sedan få träna sin hund tillsammans med andra blir en rolig fortsättning. Golden Retrieverklubben eller SSRK brukar anordna nybörjarkurser i apportering eller jaktlydnad, det är en mycket bra väg att gå för alla som vill lära sig mera.

Duktig apportör

Det är flera delar som måste sitta på plats för att du ska ha en duktig jaktapportör. Viltintresse, lydnad och förmågan att växla mellan att vara alert och att vara lugn är några.

Apportering innehåller flera olika delar som ska fungera. Hunden ska se vad den ska hämta, se och minnas vart exempelvis dummien faller, det kallas att markera. Den ska sedan vänta på tillåtelse innan den springer ut till nedslagsplatsen, mjukt greppa den, för att sedan omgående vända tillbaka till sin förare och lämna dummien i handen. Alla de här delarna ska fungera, i en klockren följd när allt är intränat och klart. För att det ska bli så bör du träna de olika delarna enskilt och sedan när de olika delarna fungerar först då sätta ihop allt i en kedja.

Stadga att sitta kvar

Att sitta kvar fint vid sidan trots att det händer saker omkring är en bra sak att träna alldeles oavsett om du har planerat att jaktträna din hund. Det är bra vid så många olika situationer, det är ofta som du vill att din hund ska vara lugn och sansad vid din sida. Ta därför som vana att belöna hunden när den är i rätt känsla och sitter fint intill ditt ben. När hunden förstår uppgiften att den ska sitta kvar, så kan du försvåra övningen genom att exempelvis be någon rulla en boll intill, eller gör något annat som gör övningen svårare. Svårighetsgraden måste du anpassa så att hunden kan lyckas. Successivt lär sig hunden att bästa stället är vid din sida, där belöningen kommer och allt roligt startar.

Leka byta grejer med varandra

Att hunden vill komma tillbaka till dig med sin leksak eller dummie är bra att träna med den lilla valpen. Så många lekar och roligheter underlättas om hunden vill komma till dig med sin favoritgrej. Lek därför mycket med din valp, kampa en stund eller byt hundens leksak mot något annat. En godisbit eller en annan värdefull leksak. Då kan ni leka byta grejer med varandra en stund och ha riktigt roligt tillsammans. Avsluta leken innan hunden tröttnat, bäst är om hunden mer än gärna vill fortsätta. Då blir det ännu roligare när du bjuder in till lek nästa gång.

Tugg och gnag då byter vi mot leksak eller godisbit

Att byta mot en godisbit är också ett bra tips när valpen eller hunden fått tag på något du är rädd om eller biter på något som du tycker är olämpligt, exempelvis dina favoritskor. På så sätt lär sig hunden att den inte mister värdefulla saker utan istället gynnas av att komma till dig, vilket ger en jättebra start till många lekar och sedan apporterings övningar.

Följsamhet-gå fint vid sidan

När du ska jaktträna din hund är följsamhet en viktig komponent. Följsamhet att gå vid din sida, att anpassa sig till ditt tempo. Hunden ska under en jakt eller på ett jaktprov, gå utan koppel vid din sida alldeles oavsett vad som händer omkring den. Fåglar, människor, skott och andra hundar inget ska rubba din hund. Det är målbilden men träningsstarten är förstås mycket tidigare och enklare.

Träna din valp till följsamhet

Det finns många sätt att lära in följsamhet, men en övning som jag gillar är att låta valpen ”kämpa” för att komma åt sin belöning. Du har godis vid din vänstra sida men går från din valp, du agerar lite svåråtkomlig, men belönar direkt när valpen kommer ikapp. Belöningen är alltså placerad i din hand vid din vänstra sida och hunden får belöningen när den kommer dit. Det är en rolig och bra startövning för följsamhet. Träna korta stunder och belöna mycket, speciellt i början. Valpar men även äldre hundar brukar uppskatta övningen.

Behålla sitt fokus på dig

Successivt utökar du sträckan som ni går tillsammans, hunden har nu lärt sig att vara kvar vid din sida när ni går oavsett tempo och svängar. Du kan nu välja ett ord för positionen, kanske säger du ”sidan”-”gå fot” eller något likande för att markera att du vill att hunden ska inta sin position och vara kvar.
Hunden förstår sin position intill ditt vänstra ben, ni går längre sträckor tillsammans utan vändningar. Att du ändå är lite oförutsägbar då och då, är ett bra sätt att göra övningen roligare och gör också att hunden behåller sitt fokus på dig. Genom att träna följsamhet i olika miljöer och på olika platser lär du hunden att den ska behålla sitt fokus på dig oavsett vad som händer omkring. Variera gärna belöningarna med godbit, klapp eller berömmande ord. Tänk också på att inte träna för långa stunder, hellre flera korta och ha tydligt slut på övningen. Ett ”hopp och lek” ord.

Sucessivt svårare

När du byter till en ny miljö så ökar du svårigheten. Så din uppgift som hundtränare är att välja hur du ska lägga upp övningen, hur du ska bygga i lagom takt så att hunden fortsätter att lyckas med att fokusera på dig och klarar av att behålla sin position. När övningarna lyckas så lär sig hunden bäst.

Det finns många andra sätt att träna in följsamhet, det är inte fel att använda olika övningar. Värdet av att ha en följsam hund är stor.