Kategorier
Golden Retriever

FBr för b-kullen

8 oktober i Medle med två av tikarna, tyvärr fick en hane ställa in med kort varsel.

I funktionsbeskrivning får hundarna en och en prova på olika stationer. Stationerna visar på en skala 1-5 de beteenden som hunden uppvisar just där och då och sedan i provresultatet finns också ett genomsnitt för rasen. Det kan handla om intresse för att se apporten landa, gripande, grepp, bärande, det kan vara dummies av olika storlek och tyngd, skott, dummises som hundarna ser landa i ett stort område och dummies som är oåtkomliga i en bur.

När jag tittar på FBr protokollet är det mycket som är liknande mellan tikarna. Några exempel. De är lite försiktiga i kontakten med den tunga dummien, egentligen upplever de inte att den är mödan värd om jag gissar, hålla på att slita och dra i något som är så tungt. Där fick båda tikarna en 1. Fullkomligt tysta i de två stationerna med passivitet vilket gav båda en 1 i protokollet, verkligen härligt om de vill gå vidare med jaktprov.

Båda har bra markteckning i söket 3+5, att förfölja den supersnabba apporten 4+5 med mycket nyfikenhet 5+5. De närmade sig lådan med lite respekt 2+2 men sedan var de båda engagerade för att på olika sätt försöka ta fram dummien 4+4, efter eget försök ville de få sin människa eller någon annan att hjälpa till. Så knasigt tänk att ingen förstod, vilket förstås är utifrån provets regler.
Dessutom är det fint att se att ingen av dem har någon rädsla vid skott, där båda fick det lägsta, en 1 i protokollet.

Om du själv vill läsa protokollet för funktionsbeskrivning för olika hundar så hittar du det: http://www.rasdata.nu/golden/